به گزارش فراز، حدود 15 سال از قانون جدید بازار اوراق بهادار( +) میگذرد که بالاخره سازمان بورس تصمیم به انتشار عملکرد مالی خود گرفت. سازمان بورس طبق این قانون متولی دریافت آمار و اطلاعات عملکرد شرکتهای سهامی عام بوده و تا یک ماه پیش حتی یک خط از عملکرد مالی خود را برای اطلاع فعالان اقتصادی منتشر نکرده بود.
سوال اکثر کارشناسان در سال های گذشته همواره این بوده است که چطور ممکن است نهادی که خود ناظر است، هیچ اطلاعاتی در خصوص صورت های مالی این سازمان در دست نباشد و هر بار که این مساله از روسای سازمان پرسیده میشود، هیچ جوابی گرفته نمیشود.
با تغییر مدیریت در بازار سرمایه به نظر میرسد این رویه در حال تغییر است. البته حسن قالیباف اصل نیز به عنوان رئیس سابق سازمان بورس گفته بود: «بورس به عنوان نهاد ناظر متولی شفافیت بازار سرمایه، خود باید پاسخگو باشد و شفاف عمل کند. برای انتشار صورتهای مالی سازمان منعی وجود ندارد».
* گسترش شفافیت با انتشار صورتهای مالی سازمان بورس
کارشناسان بازار سرمایه معتقدند، در صورتی که مدیران در هر ردهای به انتشار اطلاعات مالی و عملیاتی واحدهای زیرمجموعه خود اعتقاد داشته باشند، میتوان به روند ایجاد نوعی شفافیت کامل در سازمانها امیدوار بود.
البته به نظر نمیرسد در عملکرد مالی سازمان بورس که از نظم بسیار زیادی هم برخوردار است، نکتهای وجود داشته باشد که مدیران قصد پنهان کردن آن را داشته باشند. به طور کلی در هر مرحله و به هر میزانی که به شفافیت بازار افزوده شود، طبیعتا به نفع کلیت بازار سهام خواهد بود.
سازمان بورس به عنوان نهاد ناظر بر شرکتهای سهامی عام، صورت های مالی این شرکت ها را با وسواس خاصی مورد ارزیابی قرار میدهد. انتشار صورت های مالی سازمان بورس به یقین برای فعالان بازار سهام جذاب خواهد بود. اقدام سازمان بورس در زمینه انتشار صورت های مالی خود، قطعا مثبت بوده و باعث افزایش شفافیت خواهد شد. به عبارت دیگر، ایجاد هرگونه شفافیت در دادهها به راهنمایی بهتر و کارآمدتر شدن فضای معاملاتی بازار سهام کمک خواهد کرد.
با بررسی بورس های بزرگ دنیا از جمله آمریکا و انگلیس مشاهده می شود که برای تمام اطلاعات بازار از جمله درآمدها، کارمزدها و... دسترسی وجود دارد؛ از طرفی متولیان بازار در این کشورها نیز گزارشهای مالی خود را به صورت کامل و شفاف ارائه میکنند.
اینکه سازمان بورس و اوراق بهادار چقدر درآمد و هزینه دارد؟ درآمدهای این سازمان دولتی از چه محل هایی است؟ درآمدهای کسب شده در چه بخشیهایی هزینه میشود؟ و به طور کلی سودده یا زیان ده بودن سازمان بورس که در صورتهای مالی سازمان آورده شده است، میتواند مورد ارزیابی و اظهار نظر فعالان بازار سرمایه قرار گیرد.
* افشای صورتهای مالی شاخص مهم سنجش اثربخشی بورس
ارکان بورس از جمله بورس کالا، انرژی، فرا بورس و بورس تهران، اطلاعات، صورتهای مالی و گزارشهای مالی دورهای و میان دورهای خود را منتشر میکنند، در نتیجه سرمایهگذاران فعال در بازار سرمایه اطلاعات جامع و کاملی نسبت به وضع مالی آنها، داد و ستدها و سایر امورشان دارند.
در شرایط فعلی ارائه صورت های مالی سازمان بورس مانند سایر ارکان میتواند به عنوان اتفاقی خوب در بازار سرمایه تلقی شود. زیرا افشای کامل و به موقع اطلاعات مالی و گزارش های تفسیری عملکرد سازمان بورس، شاخص مهمی در جهت سنجش اثربخشی این نهاد است.
بنابراین چنین اقدامی افزایش اعتماد اجتماعی به سازمان بورس و همراهی با مصوبات آن سازمان در جامعه بورس را به همراه دارد. از طرفی احساس محیطی امن با ارائه گزارش های شفاف، دقیق، کارآ و به موقع در تمام ارکان بازار سرمایه از جمله سازمان بورس به عنوان نهاد ناظر امکان پذیر خواهد بود و فرهنگ سازی با ارائه گزارش های کمی و کیفی مدیریت سازمان به مردم پررنگ تر خواهد شد.
در صورتی که سازمان بورس به عنوان متولی بررسی شفافیت در شرکت های سهامی عام، اطلاع رسانی و شفافیت ایجاد شود می توان امیدوار بود که سازمان بورس به یک سازمان با دیوارهای شیشه ای تبدیل شود. امید است در ماه ها و سالهای آینده نیز سازمان بورس اقدام به انتشار این صورتهای مالی کند تا شفافیت هرچه بیشتر در دستور کار این سازمان قرار بگیرد.
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟